G-sport

G-sport:


Sinds 2023 kunnen ook sporters met een beperking bij ons komen paardrijden.

Mensen met een beperking die niet of met moeite kunnen stappen, kunnen op een paard wel ritme ervaren, en het gevoel beleven om als een veertje gedragen te worden. Spastische spieren kunnen door paardrijden diep ontspannen.

Paardrijden kan ook kinderen met een vertraagde motorische ontwikkeling helpen om evenwicht, reactievermogen en ritmisch bewegen te ontwikkelen. De functionele mogelijkheden en beperkingen van de sporters hangen af van de graad van de handicap. Toegankelijkheid van de manège is van cruciaal belang. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen die het bestijgen van het paard mogelijk maken en aanpassingen voor teugels, beugels en riemen.

Typerend bij paardrijden voor ruiters met een verstandelijke handicap is gebruik van letterborden waar een afbeelding aan de letter wordt toegevoegd. 

Paardensport Vlaanderen coördineert het recreatief en competitief aanbod voor sporters met een fysieke beperking. G-sport Vlaanderen ondersteunt Paardensport Vlaanderen in haar integratiebeleid.

 De studie ‘G-sportparticipatie in Vlaanderen’ (KULeuven en G-sport Vlaanderen, 2018) geeft aan dat 53,1% van de bevraagde personen met een fysieke beperking nooit sport. De grootste motivatie om aan sport te doen is dat het goed is voor de gezondheid, gevolgd door plezierbeleving en het verbeteren van het functioneel vermogen. Als grootste drempel geeft de grote meerderheid aan dat de aandoening hindert om aan sport te doen. G-sport Vlaanderen stelt daarom met behulp van projectmiddelen van de Vlaamse overheid twee G-sportcoaches tewerk in verschillende revalidatiecentra in Vlaanderen.

Heb ook jij goesting gekregen om het paardrijden aan te leren of ben je een ervaren ruiter?

Laar het ons weten via mail en wij nemen graag contact met je op.